potlood icoon

Klasbrief thema Sinterklaas

Dag mama’s en papa’s,

Wat hebben we een leuk thema achter de rug. De kleuters zaten helemaal mee in het verhaal!

Op maandag 20 november kregen we de brief van Sinterklaas. Iedereen luisterde geboeid. In de brief stond dat de pieten te dik zijn geworden door het vele snoepen. De pieten mochten geen chocoladefiguurtjes meer maken. En dat was een probleem. Sinterklaas kreeg dat grote werk niet alleen gedaan. Hij zocht hulp. Sommige kapoenen van jullie wilden Sinterklaas al graag zelf gaan helpen... We hebben dan toch maar verteld dat die mama’s en papa’s dan wel heel verdrietig gingen zijn.

Zo kwamen we uiteindelijk tot het besluit dat Jules en Jako Sinterklaas mochten helpen. Jules nam zijn pyjama mee, Jako zijn knuffel en we zwaaiden ze nog uit op de bus richting het station.

Woensdag kregen we telefoon van Sinterklaas. De kleuters waren onder de indruk. Jules en Jako waren al goed aan het helpen en het gaat heel goed met hen. Alles werd aan Sinterklaas verteld: dat Emily ziek was, wat er allemaal aan de hand was in de klas, … Vlak voor we afsloten, zongen we nog een mooi sinterklaasliedje.

Donderdagochtend kwam Ferdi een kaartje brengen waarop Jako stond in de chocoladefabriek. Jako schreef dat hij het daar heel leuk vond en al veel chocoladefiguurtjes gemaakt had. Hij vroeg of wij ook geen zin hadden om eens naar Antwerpen te komen. Een vraag waarop niemand NEE zei. Iedereen was nieuwsgierig en wou graag eens gaan kijken wat Jules en Jako daar allemaal deden.

Vrijdag lazen we een verhaal dat juf Noëlla en ik maakten: ‘De chocoladedief’. We gebruikten prenten van in het museum. Spannend hoor!

De maandag daarop bereidden we ons voor op onze uitstap. We bespraken onze treinrit, een stukje stappen en dan natuurlijk onze aankomst in de chocoladefabriek. Iedereen was er klaar voor.

Dinsdag gingen we in de klas nog snel even naar het toilet. Toen we binnen kwamen zagen we meteen dat we bezoek hadden gehad. Er stonden verschillende handen… op de grond, op de tafels, op de juf haar stoel … Hier en daar lagen ook enkele koekjes, dat vonden ze geweldig!

En toen was het al tijd om richting het station te vertrekken. Op de trein luisterden we Sinterklaasliedjes en aten we een banaan van Sinterklaas. In het station zelf namen we de lift naar boven en stapten we naar het museum. We werden welkom geheten in het museum of ‘chocoladefabriek’. Na het toiletbezoek starten we onze ontdekkingstocht. Juf Noëlla en ik vertelden over de cacaoboom en het proces dat de cacaoboon ondergaat om tot chocolade te komen. In het restaurantje zagen we hoe de dessertpietjes een dessertje op ons bord toverden. Verder in het museum kwamen we verschillende foto’s tegen. Op 1 van die foto’s stond ook ‘de chocoladedief’ van in ons verhaal. Dit hadden enkelen al snel gezien! Nadien kwamen we het chocolade-atelier tegen. Hier vonden we Jules en Jako terug. Wat hadden ze al hard gewerkt hier! We waren blij om ze weer te zien en bestudeerden al hun geleverde werk. Jules en Jako mochten even uitrusten en de andere chocolatiers waren volop in de weer om chocoladefiguren te vullen, uit de vorm te halen, … Wanneer we verder door het museum wandelden, kwam de geur van chocolade ons tegemoet! Met een lepeltje proefden we van 10 verschillende smaken gesmolten chocolade. In deze ruimte waren we het langst van allemaal. Iedereen bleef maar proeven. Met de vochtige doekjes in de aanslag wandelden we naar de uitgang. Daar zaten Jules en Jako ons nog op te wachten met een zelfgemaakte chocoladefiguur.

Wat hebben wij genoten van ons bezoekje! Want geloof mij, wij hadden alleen maar flinke kindjes mee. Ook de kleuters vonden het leuk! Spontaan kwamen ze achteraf zeggen dat ze graag nog eens wilden gaan!

Nadien in de klas werd er nog eventjes geknutseld aan onze pietenmutsen en werd alles voorbereid voor de komst van Sinterklaas. Elke dag knipten we een wortel van de aftelkalender en gaven deze aan het paard. Zo zagen we hoeveel keer we nog moesten slapen.

Op vrijdag was het eindelijk zo ver! We zetten onze schoen! Spannend zeg!

Maandag 4 december kwam de Sint dan naar onze school. Onze kapoenen helemaal onder de indruk bij aankomst. Na een dansje waren ze al wat losser en klaar voor ons sinterklaasfeest in de zaal. Alle kleuters deden een dansje en zongen een liedje of een versje. Wat hebben we genoten!

Sinterklaas had Jules en Jako ook weer meegebracht. Die hadden we natuurlijk wel gemist. Sommigen onder ons dachten al dat hij niet meer ging terug komen. ;)

Na de speeltijd was het tijd om de cadeautjes te gaan ontdekken. Wij speelden in de rode klas die dag. Dit maakte het voor sommige kleuters wat moeilijk om het ‘nieuwe’ speelgoed te zien. Want alles is daar nieuw natuurlijk. Gelukkig kregen we ’s avonds de bakken met speelgoed mee naar de oranje klas en gingen we op dinsdag weer aan de slag met ons nieuwe speelgoed. Twee dagen intens spel en veel rustige kapoenen! :-)

We genieten nog eventjes van ons Sint-thema en bereiden ons stilletjes aan al voor op de komst van de kerstboom. ;)

Groetjes,
Juf Linde

Komt jouw kapoen ook naar onze school?