Klasbrief thema Kerstmis

Beste ouders,

Wat gaat de tijd toch snel. We zijn al toegekomen aan de laatste weken voor de kerstvakantie. We gaan het heel gezellig maken in de klas.

Op woensdag 6 december nemen we afscheid van de Sint. Jos de verzamelvos komt langs. Hij verzamelt alle spulletjes van de Sint. Jos helpt de Sint bij het maken van zijn reistas, het is een lange tocht naar Spanje en de Sint mag niets vergeten. De Kerstman heeft ook zijn koffertje klaar, want hij komt binnenkort. Door een onhandige juf zijn alle spulletjes uit de koffers door elkaar geraakt. Hopelijk kunnen onze kleuters Jos de verzamelvos helpen om alles weer op tijd in de juiste koffer te krijgen. Donderdag starten we met het versieren van onze kerstboom. We maken het dan ook even donker in de klas om zijn prachtige lichtjes te kunnen aanschouwen. Tijdens dit moment leren we enkele nieuwe woorden: piek, spar, kerstboom, gezellig, nieuwjaarsbrief en versieren. Onder een kerstboom liggen pakjes. We leren hiervoor ook enkele synoniemen: geschenkjes of cadeaus. Allemaal andere woordjes die dezelfde betekenis hebben. Ook in de poppenkamer valt er heel wat te beleven. Onze kleuters leren hier de tafel te dekken, kunnen vrijblijvend de kerstboom van de poppenkamer versieren en maken een echt feestmaal klaar. Aan de hand van het zoekboek ‘Rik en de Kerstman’ oefenen we verder op het bouwen van zinnen. Om onze klas helemaal onder te dompelen in de kerstsfeer, mag kerstmuziek zeker niet ontbreken. Deze vrolijke klanken zullen duidelijk hoorbaar zijn in onze klas. We gaan ook zelf aan de slag met bellenkransen bij het zingen van het kerstliedje ‘Rinkelbel’. In de bouwhoek bouwen we zelf een kerstboom met duploblokken of Kaplablokken. En met hamertje tik, timmeren we slingers in de kerstboom. Ik hoop dat alle vingertjes gespaard blijven ;-) Ook Staf de meetgiraf komt in dit thema langs. Hij heeft heel wat meetactiviteiten meegebracht waar onze kleuters zelfstandig mee aan de slag kunnen. Zo zullen ze leren om de lengte te meten, maar ook de breedte.

Deze weken knutselen we er op los. We gaan aan de slag met heel veel glitters. Nieuwsgierig naar dit schitterende knutselwerkje? Nog eventjes geduld! Op 1 januari zal jullie kapoen zijn nieuwjaarsbrief prachtig voordragen aan de hand van een…. Nee, we verklappen het nog niet.

Op donderdag 21 december staat er een kerstfeestje gepland voor onze kleuters. Die dag staan er lekkere aperitiefhapjes klaar en klinken we alvast op het nieuwe jaar. Daarnaast smullen we ook van een echt feestmaal. Op deze dag hoeft je kleuter geen boekentas mee naar school te brengen. Heb je een kerstmuts thuis of een ander kerstattribuut (rendieroortjes, kersttrui…)? Dan mag je kapoen dit deze dag aandoen. Dat maakt het allemaal nog leuker en feestelijker. En als kers op de taart mogen ze na een lange zoektocht hun kerstpakje, geschenkje of cadeautje openen. Wie al zin heeft om een leuk kerstverhaal te vertellen, kan in de bib op zoek naar leuke boeken. Enkele suggesties zijn: ‘Anna en de kerstboom’, ‘Rik en de kerstboom’ (zoekboek), ‘Kerstmis met Fien en Milo’, ‘Lotta viert Kerstmis’,’De kleine kerstboom’ en ‘Kleine muis viert kerst’.

Dan wensen we jullie nog fijne feestdagen en een spetterend nieuwjaar toe.

Groetjes,
juf Els en juf Marthe

Belangrijk:

  • Donderdag 14 december: oudercontact
  • Donderdag 21 december: kerstfeest in onze klas

Komt jouw kapoen ook naar onze school?