Klasbrief thema zomer

Beste ouders,

Het einde van het schooljaar nadert. Er rest ons nog een laatste thema om over te leren, namelijk de zomer! We breiden onze woordenschat verder uit met woorden als drijven en zinken, warm/heet, zweten, verbranden.

Onze huishoek wordt omgetoverd tot een heus strand waar we kunnen liggen in de zon of even een duikje nemen in het water. In de zandbak bouwen we de grootste zandkastelen. Het wordt nog een grotere uitdaging wanneer de kinderen hiervoor gebruik maken van een stappenplan. We oefenen hierbij het lezen van links naar rechts en het ruimtelijk inzicht. In de zandbak schrijven we ook onze naam met onze vingers en leggen we letters na met schelpen. In de watertafel hebben we aandacht voor drijven en zinken. We experimenteren met allerlei materialen uit de klas en noteren in een overzicht welke voorwerpen blijven drijven en welke er zinken. De beweeghoek wordt een spelletjeshoek waar de kleuters het spel ‘petanque’ kunnen spelen.

De winkelhoek wordt ingericht als ijsjeskraam. Onze kleuters maken aan de hand van de bestelling de ijsjes klaar. Vraagt de klant een hoorntje of een potje? Welke smaken worden er besteld? Welke toppings gaan erop?

We schilderen met ijs en we bereiden heerlijke waterijsjes die we nadien opsmullen. Verder bouwen we figuren na met ijsblokjes en maken we woorden met ijslepeltjes. We gebruiken bij dit thema ook de iPad. Via de app kleutereiland leren onze kleuters letters schrijven, tellen, patronen naleggen, letters herkennen en nog zoveel meer.

Ten slotte staan we stil bij de gevolgen van dit warme weer op onze planeet. We hebben aandacht voor het watertekort en leren trucjes waarbij we water kunnen besparen bij dingen die we dagelijks doen. Ook het nut van zonnecrème wordt besproken. Hierbij leren we over brandwonden: hoe verzorg je ze en hoe kan je ze voorkomen?

Boekjes die in dit thema aangeboden worden: ‘Anna en de zomer’, ‘Heksje mimi op vakantie’, ‘Rikki aan zee’, het zoekboek ‘Rik aan zee’ en ‘Grote Anna leert zwemmen’.

We hebben nog een kleine verrassing voor jullie kapoen in petto. Op vrijdag 17 juni gaan we in de namiddag naar het zwembad van Hulshout. We duiken met z’n allen het water in en maken er een leuke namiddag van! (Hou dit nog eventjes geheim… jullie kleuters zijn zelf nog niet op de hoogte. Zo kan het nog een fijne verrassing zijn.)

We zijn hiervoor nog wel op zoek naar enkele helpers bij het aan- en uitkleden. Wanneer je dit wel ziet zitten, mag je dat altijd laten weten! 😉

Aan het eind van deze weken zit het schooljaar er weer op. Volgend jaar zien we jullie graag in de 3de kleuterklas!

We gaan er nog een laatste keer keihard tegenaan!

Groetjes,
juf Linde

Komt jouw kapoen ook naar onze school?