Klasbrief thema groenten

Dag mama’s en papa’s,

In de eerste en tweede kleuterklas komt het thema ‘Fruit’ aan bod. Daarom kies ik er voor om in de derde kleuterklas te werken rond het thema ‘Groenten’.

Maandag brengt Anna haar koffertje met nieuwe woordjes weer mee: de broccoli, de ui, de paprika, de champignon, de balans (weegschaal) en wegen (hoe zwaar of licht iets is).

De eerste week starten we met een waarneming van een broccoli en daarna gaan we beeldend aan de slag. We creëren een broccoli met propjes crêpepapier zodat we de structuur van de roosjes van de broccoli duidelijk zien. Dit is een goede oefening voor onze fijne motoriek. We kneden de propjes met onze duim en wijsvinger.

We leren het super leuke liedje ‘Broccoli’ van Kapitein Winokio. En maken ook broccolipuree zodat alle kleuters eens kunnen proeven hoe lekker dat wel is. Hopelijk vragen ze jullie om dit thuis ook eens te maken.

De tweede week gaan we de ui, paprika en champignon waarnemen (kijken, ruiken, voelen) en maken we pizza. We leren dat we groenten eerst moeten wassen en ze nadien op een veilige manier in stukjes snijden.

Tijdens de aanbreng van het woord UI maken we ook kennis met deze tweeklank. Onze kleuters zoeken het woordje UI tussen andere korte woorden die er erg op gelijken (IU, VI, OI, UL). Op die manier oefenen we onze visuele discriminatie die we later nodig hebben om goed te kunnen lezen.

In onze poppenkamer kunnen de kleuters een pizza (speelgoed) maken. Ze ontdekken dat je zes stukken nodig hebt om de pizza heel te maken. Dit is een eerste speelse kennismaking met breuken.                                                                                                              
We maken ook kennis met Ferdinand de weegolifant (de handpop van het domein meten: gewicht). Onze kleuters zullen Ferdinand moeten helpen om alle groenten te wegen. We doen dit a.d.h.v. een balansweegschaal. Welke groente weegt het minst/meest? Hoe zien we dat? Wegen 6 champignons meer dan 1 paprika?...

De komende twee weken maken we ook kennis met de letter E van Elfje en de letter F van Fluo.

Enkele leuke prentenboeken uit de bibliotheek van onze gemeente: ‘Anna en haar groentetuintje’, ‘Grrroentosaurus: de dino die het liefst worteltjes eet!’, ‘Klein Konijn en de wonderwortel’, ‘Broccoli in mijn ijs!’, ‘De moestuin van Muffin’, ‘Prinses Arabella en de keukenprins’, ‘Het hele jaar groenten’ (weetjesboek)’ en ‘De groentjes van Kapitein Winokio: 30 lekkere groenteliedjes’ (liedjesboek met CD).

Belangrijke data:

  • Woensdag 4/10: pedagogische studiedag -> verlofdag voor de kleuters
  • Woensdag 11/10: We gaan voor de eerste keer naar de bibliotheek met onze klas. 
    De kleuters mogen elk één boek kiezen voor in onze leeshoek.
  • Donderdag 12/10: zwemmen

Groetjes,
juf Sofie

Komt jouw kapoen ook naar onze school?