Klasbrief thema herfst

Hallo ouders,

                    ‘Blaadjes dwarrelen in de wind, dat is de herfst die begint!’

In de maand oktober starten we met het thema herfst.

Week van 2 - 13 oktober: Herfst

Tijdens dit thema gaan we op uitstap naar het bos in Westerlo. We gaan op verkenning en leren op een speelse manier wat meer over de herfst in het bos: de bladeren die verkleuren, paddenstoelen die verschijnen, we gaan herfstvruchtjes zoeken en vergelijken. Misschien zien we zelfs diertjes in het bos zoals een eekhoorn, egel, een hertje,...

In de klas starten we dan met de verwerking van wat we allemaal gezien hebben tijdens onze uitstap naar het bos. De kleuters gaan een boom knutselen. De stam verven we bruin en de kruin van de boom bestempelen we met alle herfstkleuren. De kleuters gaan ook een vogeltje versieren om in de boom te hangen.

We gaan een logische volgorde maken van kabouter Pinnemuts en zijn paddenstoel. De kleuters gaan de prenten moeten inkleuren en uitknippen, om ze vervolgens in de juiste volgorde te leggen en op te plakken. Het bijhorende liedje leren we natuurlijk ook aan!

Tijdens onze uitstap naar het bos mogen de kleuters herfstvruchten, bladeren en takken verzamelen. Hiermee gaan we wiskundig aan de slag. We gaan de bladeren tellen a.d.h.v. cijferkaartjes en de herfstvruchten gaan de kleuters sorteren per soort.

De takken gaan we meten van klein naar groot of van dik naar dun. Hierbij komt Staf de meetgiraf kijken of we het wel allemaal juist doen.

Deze werkjes komen aan bod:

 • De kleuters gaan op zoek naar de letters van deze woorden: egel, boom, eikel en eekhoorn. Dit is een goede oefening in het herkennen van de letters.
 • Een egeltje versieren en hem stekeltjes geven. Tijdens dit werkje wordt er goed geoefend op de pengreep.
 • De kleuters gaan de paddenstoelen het juiste aantal stippen moeten geven. Hier ligt de nadruk op het herkennen van de cijfertjes van 1 tot 4. Marylin de telspin telt met hen mee.
 • De begrippen meeste en minste komen aan bod. De kleuters gaan goed moeten kijken welke paddenstoel de minste stippen heeft en welke wolk de meeste regendruppels.

Bij deze activiteit leren onze kleuters Malou de buidelkangoeroe kennen. Malou gaat met hen mee op zoek naar de meeste en de minste voorwerpen.

De nieuwe woordenschat leren onze kleuters tijdens het verhaal ‘Rikki en de eekhoorn’ van Guido Van Genechten. Deze nieuwe woordjes komen aan bod: een winterslaap, het struikgewas, stekelig en de keitjes.

Leuke prentenboeken in dit thema zijn: 'Waar blijft de herfst?' van Sanne Miltenburg, 'Lou in het herfstbos' van Kathleen Amant en 'De blaadjesdief' van Alice Hemming.

Dat beloven twee leuke weekjes te worden in het thema herfst!

Wist-je-datje

 • Vanaf oktober gaan we ook van start met de moetjes en de magjes. We werken met moetjes en magjes in de klas zodat de kleuters hierdoor kunnen oefenen op een goede werkhouding.  De moetjes en magjes zijn heel gevarieerd en aangepast aan het niveau van de kleuters. Ze krijgen 2 weken de tijd om hun moetjes en magjes te maken, aan de moetjes- en magjestafel. De moetjes (wit) moeten ze maken, de magjes (groen) mogen ze maken. Van oktober tot december is het 1 moetje en 1 magje, van januari tot juni zijn het 2 moetjes en 2 magjes.
 • Woensdag 11 oktober gaan onze kleuters voor de 1ste keer naar de bib.

Belangrijke datums om te onthouden:

 • Dinsdag 3 oktober: uitstap naar het bos in de voormiddag
 • Woensdag 4 oktober: pedagogische studiedag
 • Woensdag 11 oktober: de kleuters gaan naar de bib
 • Donderdag 12 oktober: de kleuters gaan in de namiddag zwemmen

Dinsdag 3 oktober gaan onze kleuters op uitstap naar het bos in Westerlo!

 • We gaan in de voormiddag het bos verkennen.
 • De oma’s van Mia, Luca, Ida en Ella zorgen voor ons vervoer.
 • Doe je kleuter goede wandelschoenen aan. Bij regenweer regenlaarsjes en een regenjas.
 • De juf zorgt zelf voor iets lekkers om te eten en te drinken op deze uitstap.

Juf Ulrike en haar klasje gaan mee met ons naar het bos. Dit is al een eerste activiteit tussen de 3de kleuterklas en het 1ste leerjaar. Tijdens deze leuke uitstap leren onze kleuters de juf van het 1ste leerjaar al een beetje kennen.

Je kleuter brengt deze dag een boekentas mee. In de boekentas steekt een brooddoos en een koek. Er moet niets meegebracht worden voor de voormiddag. De boekentas blijft in de klas.

Reserveschoenen mogen ook meegegeven worden. Deze kunnen dan in de klas aangedaan worden, na onze uitstap. Steek ze in een handige zak, zeker niet bij in de boekentas!

We kijken er al naar uit!

Lieve groetjes,
Lore

Komt jouw kapoen ook naar onze school?