Phishing, laat je niet vangen!

In het kader van veilig surfen en bewust veilig werken met digitale media zoomen we even in op phishing.

Wat is phishing?

Phishing is online oplichting waarbij fraudeurs proberen de bankgegevens en de persoonlijke bankcodes van hun slachtoffers te bemachtigen. Dit doen ze door valse e-mails, sms’jes, een whatsappje of sociale-media-berichten te sturen met hierin een link naar een valse website, een verdachte bijlage of de vraag om een app te downloaden.

Hoe werkt dit?

Het phishingbericht kan een link bevatten naar een website. Vul je daar je persoonlijke bankcodes of wachtwoord in, dan geef je de oplichters vrije toegang tot je bankrekening of tot een andere account.

Sommige phishingberichten bevatten een bijlage die je moet openen of de vraag om een app te downloaden. Als je dat doet, dan kan de fraudeur een virus op je toestel installeren en nog meer schade aanrichten, bv. al je contactgegevens gebruiken, wachtwoorden lezen, gegevens stelen,…

Bescherm jezelf en anderen bij phishing

Hoe vaak horen we het tegenwoordig: “Kijk goed uit als je een verdacht bericht krijgt en geef NOOIT wachtwoorden, codes van je bankkaart of response codes door via een e-mail, telefoongesprek, sms’je of social media.”.
Iedereen krijgt wel eens een verdacht bericht. Maar samen zijn we oplichters te slim af.

  • Klik niet op links of bijlages in het bericht.
  • Deel nooit persoonlijke codes of wachtwoorden. 
  • Stuur het bericht door naar verdacht@safeonweb.be (bij een SMS volstaat een screenshot). De verdachte links worden dan door een speciale cel (het CCB) geblokkeerd.
  • Verwijder het bericht.

Blijf oplichters een stapje voor

Met de nieuwe Safeonweb-app ontvang je updates en meldingen rond phishingberichten en nieuwe vormen van online oplichting. Zo blijf je snel en eenvoudig op de hoogte. Download de Safeonweb-app op je mobiele toestel (beschikbaar voor IOS en Android). De info die je krijgt met de app komt onder meer uit de analyse van de duizenden berichten die mensen dagelijks doorsturen naar Safeonweb. 

Alle informatie over hoe phishing te herkennen en hoe ermee om te gaan, kan je terugvinden op https://campagne.safeonweb.be.

Safe surfing!

Komt jouw kapoen ook naar onze school?